Monday, December 07, 2015

Petty?


Alright Bismillahirrohmannirrohim. The Moment I Heard Yesterday Khutbah I Was Like Wow. This Is The Kind Of Khutbah That We Should Listen To Week In Week Out. Khutbah Yang Menunjukkan Perpaduan Ummah. Khutbah Yang Menggalakkan Kemesraan Dan Toleransi Terhadap Setiap Umat Manusia Yang Berbilang Kaum Dan Ugama.

I Always Love Hearing Khutbah Yang Menunjukkan Ugama Islam Atu Bukannya Agama Yang Mundur. Bukan Agama Yang Rasis. Bukan Agama Yang Tertutup Mindanya Malah Ugama Yang Sangat Sempurna. 

We Been Hearing Lots From The West On How Islam Ani Suatu Agama Yang Radikal. Yang Mengarah Kepada Penindasan. Yang Tidak Memikirkan Tentang Agama Lain Dan Sebagainya.

So Bila Ku Mendangar About Yesterday Khutbah I Was Like Yes! Its About Time. Sekali Halfway Through We Go Through All This Petty Things About Non Muslim Celebration. I Just Cringed! Not Again! Come On Man! I Get It Yes As A Muslim We Must Always Remind Ourselves To Not Follow Non Muslim Celebrations.

Yes I Agreed As A Whole That We Shouldn't Be Terikut-ikut Eski With These Celebrations. With Christmas Looming Memang Kitani Mudah Terikut-ikut Sampai Ada Yang Makai Costume Santa. Yang Aku Nda Setuju Apabila Memberikan Ucapan Merry Christmas Atau Selamat Hari Natal Adalah Satu Kesalahan Yang Boleh Menjatuhkan Akidah Seseorang Muslim. Nauzubillahi Min Zalik.

Ingin Ku Tekan Di Sini Yang Dengan Hanya Menyatakan Kata Selamat Itu Ianya Menunjukkan Kitani Mempunyai Sikap Hormat Menghormati Sesama Insan Walaupun Ada Perbezaan Pada Agama Dan Bangsa. Bukankah Allah Ada Berfirman Dalam Surah Al-Mumtahanah Ayat 8 Yang Bermaksud "Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana ugama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil."

As I Said My Issues Here Is Not About Us Muslim Celebrating Other Faith's Celebration Because I Agreed Wholly That It Is A No No As A Muslim. Cuma What I'm Trying To Stress Out Tentang Sebahagian Daripada Isi Khutbah Atu Yang Melarang Kitani Memberikan Greetings Atu.

Hence Why I Said It Out Loud That In Shaa Allah Tidak Akan Terpesong Akidah Jikalau Hanya Ingin Memberikan Ucap Selamat Kerana Islam Menganjurkan Hidup Rukun Damai Antara Jiran. Kerana Harus Tani Ingat Walaupun Brunei Ani Sebuah Negara Islam Akan Tetapi Masih Lagi Ada Pengganut-pengganut Agama Yang Lain. Even As Myself Kami Mempunyai Jiran Yang Beragama Kristian. So As Usual Year In And Year Out When Each Of Us Will Be Giving Out Greetings Out Of Mutual Respect Of Each Other.


"Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang-orang yang memerangi kamu kerana ugama (kamu), dan mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu, serta membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. Dan (ingatlah), sesiapa yang menjadikan mereka teman rapat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim."

Surah Al-Mumtahanah Ayat 9.

Ayat Ani Pun Ada Di Sebut Dalam Khutbah Jumaat Dan Semestinya Tani Jadikannya Sebagai Landasan Akan Tani Membuat Sukat-sukat Apabila Ingin Bersahabat Not Only With Non Muslim But Also To A Muslim.

At The End Of The Day As A Muslim We Have To Be Careful With What We Said And More Importantly Jangan Terlalu Taksub To Follow Out Other Faith Celebration Kerana Takut Iman Dan Aqidah Tani Terpesong. Nya Org Mcm Silent Killer Hehehe Dalam Diam Kana Tiup Dalam Perlahan Kana Bisik Then Tanpa Tani Sedari Sasat. Nauzubillahi Min Zalik.

At The Same Time Jua As A Muslim It Is Our Duty To Show To Other Faith That Our Religion Is A Peaceful Religion. And With Us Following The True Teaching Of Islam. We All Can Hope That It Helps To Attract Others To Study More About Islam And In Shaa Allah One Day If Allah Permits He Give Them His Hidayah.

And I Shall End This With The Meaning Of Verse No.5 From Surah Al Mumtahanah Which We Can Recite As A Doa Too.

"Wahai Tuhan Kami, Janganlah Engkau Jadikan Pendirian Dan Keyakinan Kami Terpesong Kerana Penindasan Orang-orang Kafir, Dan Ampunkanlah Dosa-dosa Kami Wahai Tuhan Kami; Sesungguhnya Engkaulah Saja Yang Maha Menguasai, Lagi Maha Bijaksana."

Asshadu Ala Ilaha Ilallah Wa Asshadu Anna Muhammadar Rasulullah.

Til My Next Post.. Take Care Everyone!


"Kalau Rasa Ok Greet. Kalau Rasa Nda Don't"

No comments: