Friday, March 11, 2016

Apa Babu Kami Masak


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Apa Kabar Puan Puan Semua Yang Kat Rumah Tu. Aaaa Cik Cipah Tgh Buat Apa Tu.? Udah Udah Lah Bergossip Kat Whatsapp Tu. Anak Terberak Tahi Lekat Kat Pipi Jubur Kenapa Tak Basuh Lagi. Ewah Ewah Cik Piah. Mentang-mentang Lah Dah Buat Bisnes Dekat IG Asyik Asyik Qu Puteh Qu Puteh Qu Puteh. Kain Baju Yang Kuning Menguning Kenapa Tak Sental Lagi Haaaa Beracun Kan Mulut Kiter.

Okay Lah Okay Lah Hari Ni Kiter Nak Share Satu Menu Yang Sangattttt Mudah. Yang Sangat Sedap. Dan Kompom Akan Menaikkan Kolesterol Anda Semua. Hari Ini Kiter Nak Share Resepi Undang Sambal Petai Dalam Segment Apa Babu Kami Masak! Yang Dibawakan Oleh Cupi Cupi Cupi Jom Cecapi Jeng Jeng Jeng (Cawir!)


First Of All Kitani Tumis Bawang Putih, Bawang Merah Dan Halia Yang Telah Dikisar Dengan Cili Boh. Okay I'm Gonna A Trade Secret This Is Always Bahan Asas My Mum Kalau Ya Menumis Apa. Syyyyy.


Kemudian Campur Sedikit Dengan Belacan. Tak Payah Banyak Cukup Ambik Rasa Saja And Then Masukkan Garam, Gula Dan Ajinomoto Secukup Rasa. Okay Kalau Yang Nda Suka Ajinomoto Well Kami Menggunakan Ajinomoto Brand Malaysia Yang Diperbuat Dari Ubi Kayu. Heheh Betul Tak Tipu.


Then After Semua Atu Sebati. Masukkan Air Asam Jawa 3-4 Sudu Makan Again Depend On Your Taste.


Lapas Atu Dibiarkan Sampai Sos Tadi Atu Pekat. Why My Mom Asked Me To Cover It. Supaya Nda Terperancit Ke Dinding. 


Bila Udah Pekat See See Masukkan Bawang Besar And Notice Tray Atu? Hehheehe Another Tips.


Then Masukkan Bawang. Gaul Sehingga Rata And Biarkan Masak.


Then Masukkan Petai And Tadaaaaaaa. Boleh Dimakan Dengan Tapung Pada Jam 3 Pagi Hahahaha.

Okay That Was Lame. To Be Honest Aku Nda Plang Pandai Makan Petai But This Is One Of My Fiancee's Fave Dish So Aku Belajar Lah Memasak. Then Ia Pun Kalau Kedia Belajar Memasak Resepi Then We Can Compare Siapa Lebih Terrer Nyahahaha.

Til My Next Post.. Take Care Everyone!


"Next I Will Share Apa Aaa?"

No comments: